Tip 1: Leer goed voor de theorie!
Het merendeel van de mensen onderschat het examen. Het theorie-examen is pittig. Volgens de cijfers van het CBR ligt de slagingskans van het theorie-examen op 44%. Zorg dus dat je je serieus voorbereidt op het examen.
Tip 2: Neem voldoende tijd
Zorg dat je ruim de tijd hebt om de theorie te leren. Verspreid je leerwerk ook over langere tijd en werk liever in korte blokken dan bijvoorbeeld een hele dag. Als je teveel informatie op een dag leest verlies je meer dan wanneer je steeds een stukje leert. Je hersenen hebben dan de tijd de informatie te verwerken.
Tip 3: Schrijf je eigen samenvatting
Bij ons theorie-pakket zit standaard een samenvatting. Deze is ideaal om stof snel in op te zoeken. Echter, het maken van een eigen samenvatting is van onschatbare waarde. Door stof in je eigen woorden te herschrijven en te vereenvoudigen zijn je hersenen er op een andere manier mee bezig. Hierdoor onthoud je het nog beter!
Tip 4: Herhalen
Herhalen, herhalen, herhalen. Elke keer dat je iets opnieuw leert blijft het beter hangen. Denk bijvoorbeeld aan de favoriete film die je al een paar keer hebt gezien. Waarschijnlijk weet je vaak al precies wat de acteurs gaan zeggen! Herhaling werkt, dus maak er gebruik van!
Tip 5: Oefen ook in de praktijk
Kijk als je op straat loopt of fietst om je heen. Wat zie je voor borden? Ken je de betekenis van al deze borden? Kijk naar de kruispunten. Zijn ze gelijkwaardig? Of juist niet. En zo niet, wat zijn de regels op dat kruispunten. Je komt in principe alles wel een keer tegen op straat. Het koppelen van theorie aan de praktijk maakt dat de theorie weer beter beklijft.
Tip 6: Stel vragen aan je instructeur
Ken je dat moment dat je in de auto zit en hoopt dat je instructeur niet vraagt hoe hard je op deze weg mag rijden, omdat je werkelijk geen idee hebt? Op zo’n moment is het belangrijk dat jij vragen stelt aan je instructeur. Jouw instructeur is er niet om je af te straffen op wat je niet kunt, maar om je nieuwe informatie en vaardigheden aan te leren. Een instructeur moet er daarom achter zien te komen wat jij al wel en niet weet. Door vragen te stellen en aan te geven wat je niet begrijpt of weet wordt het voor een instructeur veel duidelijker waar jullie aan kunnen werken. Stel je vragen!
Tip 7: Maak oefenexamens en leer van je fouten!
Wanneer je de theorie voldoende geoefend hebt, wordt het tijd om aan de slag te gaan met oefenexamens. Hier kun je testen of je dat wat je geleerd hebt ook daadwerkelijk onder de knie hebt. Aan het eind van zo’n examen krijg je een overzicht van wat wel en niet goed ging. Dit geeft inzicht in je zwakke en sterke kanten. Zo kun je nog gerichter gaan leren.